top of page

Personálně na práci v mlékárně stačí jedna pracovnice s výpomocí a víkendovým střídáním
majitelkou. Zpracování mléka stejně tak jako dojení krav totiž probíhá denně i o víkendech, i o
svátcích ……

Většina práce v sýrárně je ruční. Hlavně tahání pařených provázků z horké vody a obracení těžkých
bochníků sýra je dost namáhávé pro ženské ruce, které musí všechnu tu práci zastat. Dobroty, které
nakonec vzniknou, nám ale tu námahu vynahradí, protože v první řadě si na nich pochutnáme my a
nyní jsme rádi, že se o tu chuť můžeme podělit také s ostatními zájemci a příznivci biofarmaření.
Naše výrobky nabízíme především přímo na farmě v malé prodejně, která je součástí budovy
minimlékárny. Kromě toho se také prezentujeme na farmářských trzích v kraji a to pravidelně každou
středu na farmářském trhu v centru Děčína na Masarykově náměstí nebo na Farmářských a bleších
trzích v Jánské každou třetí sobotu v měsíci. Štěstí jsme zkoušeli také na farmářských trzích v Praze -
Na Kubáni, kde budeme pokračovat s prodejem zase po prázdninách.

Mléko plnotučné pasterované 1 l
Mléko syrové do vlastních nádob
Tvaroh tučný
Jogurt a jogurtové mléko
Jogurtovo- tvarohový dezert s čokoládou nebo vanilkou
Žervé čisté nebo s jarní cibulkou
Zakysaná smetana
Smetana ke šlehání
Zákys z plnotučného mléka

Jaké mléčné produkty u nás můžete zakoupit?

Mléčné produkty

Nakonec kvůli zájmu sousedů a přátel byla v roce 2022 postavena nová budova minimlékárny jako
přístavba k původnímu statku. Výrobna je zařízena tak, aby vyhovovala vetrerinárním a hygienickým
požadavků pro výrobu a prodej mléčných výrobků. Kapacita zpracování je 200 litrů mléka denně a je
dána velikostí pasteru, který je zároveň sýrařským kotlem. Mléko se každý den ráno po dojení
přečerpá do pasteru a termizuje se na teplotu 67 °C s výdrží 20 minut. Paster funguje jako velký hrnec
s dvojitým dnem a stěnami, které jsou vyplněny vodou. Voda je ohřívána a později vyměněna za
chladnou. Vychlazené mléko se zpracovává převážně na sýr případně na tvaroh jen pomocí kultur
mléčného kvašení a mikrobiálního syřidla. Po vysrážení mléka je sýřenina rozkrájena přímo v kotli,
míchána a případně dohřívána podle druhu výrobku. Po dostatečném vysušení a vymíchání se
sýřenina vybere do forem, kde se nechá odkapat a nebo se dále lisuje podle druhu sýra, který má
vzniknout. Sýry jsou pak uložené ke zrání nebo ke zchlazení v chladicích boxech, nakonec před
prodejem jsou sýry zabaleny na vakuové baličce a opatřeny etiketou.

Výrobou a zpracováním mléka se zabývala Věra Holá – zakladatelka farmy prakticky po celou dobu od
vzniku farmy. Zpočátku pro vlastní spotřebu rodiny a pro zábavu a v posledních letech také pro přímý
prodej mléka ze dvora.

bottom of page